Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations

Μαζί, προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές: πώς η Ελλάδα βοήθησε την Πορτογαλία να αντιμετωπίσει τη φωτιά

Όταν οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία κινδύνευαν να βγουν εκτός ελέγχου, οι αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Χάρη στην παρακολούθηση και την έγκαιρη προειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελλάδα είχαν ήδη λάβει θέση στην Πορτογαλία και ήταν έτοιμα για δράση.  

Χρήση δεδομένων για γρήγορη απόκριση

Μπορούμε να προσδιορίσουμε τις περιοχές στις οποίες, εάν υπάρξει πυρκαγιά, η φωτιά θα επεκταθεί και θα είναι πολύ δύσκολο να σβήσει, λέει ο Jesús San-Miguel-Ayanz. Αυτό επιτρέπει στις ομάδες πυρόσβεσης να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Jesús San-Miguel-Ayanz

Πετάμε για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους συναδέλφους

Όταν ξεσπάει δασική πυρκαγιά, η εναέρια πυρόσβεση πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό», λέει ο Καρπέτης. «Οι ενέργειες που χρειάζονται πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένες, αποφασιστικές και γρήγορες. Έχουμε 20 λεπτά για να κατευθυνθούμε προς τα αεροπλάνα, να ξεκινήσουμε τους κινητήρες και να απογειωθούμε.

Stefanos Karpetis

«Οι Πορτογάλοι συνάδελφοι ήταν εξαιρετικοί», λέει ο Καρπέτης. «Εκτίμησα πραγματικά τον κάθε έναν από αυτούς και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη βοήθεια που παρείχαν στην ομάδα μας. Όταν τελικά η φωτιά σβήσει και συνειδητοποιείς ότι έχεις συμβάλει σε αυτό το αποτέλεσμα, αυτό είναι πραγματικά ικανοποιητικό». 

Προετοιμασία για το μέλλον

Light aircraft
12

νέα ελαφρά αεροσκάφη το 2023

Helicopter
3

νέα ελικόπτερα το 2023

Firefighting capacities
2x

Διπλάσια πυροσβεστική ικανότητα το 2023

Μετά από μια περίοδο πυρκαγιών που έσπασε ρεκόρ το 2022, η ΕΕ προτείνει την αύξηση του προϋπολογισμού για το rescEU – τον πυροσβεστικό στόλο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ – κατά 170 εκατομμύρια ευρώ και να διπλασιάσει τις δυνατότητές του, πριν από την περίοδο των πυρκαγιών του 2023. 

Ο αναβαθμισμένος στόλος θα διαθέτει έως και 12 επιπλέον ελαφρά αεροσκάφη, 3 νέα ελικόπτερα και περισσότερες προ-τοποθετημένες ομάδες εδάφους. 

Η πιο πρόσφατη δορυφορική χαρτογράφηση και ανάλυση θα καθοδηγήσει αυτές τις ομάδες. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο San-Miguel-Ayanz έχει δει τεράστιες βελτιώσεις στην ανάλυση και την ταχύτητα της δορυφορικής χαρτογράφησης που χρησιμοποιεί. Βελτιώσεις όπως αυτή θα βοηθήσουν τις χώρες να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν στις πυρκαγιές στο μέλλον. 

«Θα συνεχίσω να βελτιώνω τις πληροφορίες που έχουμε και την ακρίβεια των μοντέλων συμπεριφοράς μας στη φωτιά. Πρέπει να καθορίσουμε πού θα επηρεάσουν οι πυρκαγιές στο μέλλον», λέει ο San-Miguel-Ayanz. 

Ανακαλύψτε περισσότερες ιστορίες

Man on the left in pilot's uniform in front of a helicopter and man on the right standing in front of large screens with maps

When fires broke out in Slovenia in July 2022, the EU’s Civil Protection Mechanism sprang into action. EU satellite mapping determined the progression and direction of the fires and Austrian helicopter pilot Josef Samonig used this to decide where to focus his firefighting efforts.

Man on the left in pilot's uniform in front of a firefighting plane and man on the right working at a computer

When wildfires broke out in Germany’s Harz National Park in September 2022, German authorities called on the EU’s Civil Protection Mechanism to help save the forest. Aided by EU’s satellite data, Italian pilot Martino Franchini flew in to help fight the blaze.

Man on the left in uniform holding a helmet and man on the right working at a computer with maps on the screen

When floods in Pakistan washed away roads and made travel treacherous, authorities asked for help from the EU Civil Protection Mechanism. Guided by the EU’s satellite maps, Finnish logistics expert Juuso Nummela helped ensure life-saving aid arrived where it was needed most.