Ugrás a fő tartalomra
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Fire fighters putting out a fire in a field.
© Európai Unió, 2023
Vegetációtüzek

Mi ez?

A vegetációtüzek kontrollálatlan tüzek a természetben, amelyeket az éghajlati körülmények gyakran még súlyosabbá tesznek. A hosszú száraz időszakok jelentősen növelik a vegetációtüzek kockázatát, azonban más tényezőknek is nagy hatása van erre, például az esőnek és a szélnek, a növényzetnek, a terepviszonyoknak és az erdőkezelési gyakorlatoknak.

A 2023-as év rekordnak számított az Európában tomboló tűzesetek vonatkozásában, mivel ez volt az Európai Unió egyik legrosszabb éve a vegetációtüzek tekintetében. A vegetációtüzek Észak-Amerikát, valamint Dél-Amerika számos országát is érintették. Rengetegen életüket vesztették, sokak megélhetése tönkrement, és számos hektárnyi termőföld égett le világszerte.

 Tavaly az Európai Unió megerősítette a rescEU tűzoltó flottáját (tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel), valamint több száz tűzoltót helyezett át új bevetési területekre az azonnali reagálás érdekében azokba az országokba, ahol gyakoriak a vegetációtüzek. Összesen 10 alkalommal aktiválták az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát vegetációtüzekkel kapcsolatosan a mediterrán térségben, Chilében, Bolíviában és Kanadában. 2024-ben is fenntartják ezt a készenléti szintet.

Miért fontos ez?

A vegetációtüzek kockázata várhatóan egyre nagyobb lesz az éghajlatváltozás miatt. Az évszakokat egyre inkább óriási tűzesetek fogják jellemezni, amelyek emberek életébe kerülnek és földterületeket perzselnek fel, amelyeknek sok időre lesz szükségük a teljes helyreálláshoz. 2007 és 2023 között az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül érkezett segélykérések több mint 16%-a vegetációtüzekkel volt kapcsolatos.

A vegetációtüzek az elmúlt években páneurópai problémává váltak. Bár Franciaországot, Spanyolországot és Portugáliát rendkívül jelentős vegetációtüzek sújtották az elmúlt nyáron, 2022-ben súlyos vegetációtüzek voltak többek között Csehországban, Németországban és Szlovéniában is.

Összességében 2022-ben 20 uniós tagállam jelentette be, hogy az átlagosnál több földterületét sújtották a vegetációtüzek.

A vegetációtüzek kockázata továbbá korábban nem érintett területekre is kiterjedt, jóval a mediterrán térségen túl. Ez súlyos társadalmi, környezeti, éghajlati és gazdasági veszteségeket okoz Európa-szerte.

2023-ban az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) segítséget nyújtott Albániának, Bolíviának, Kanadának, Chilének, Ciprusnak, valamint Görögországnak és Tunéziának is.

Ezenkívül a Kopernikusz veszélyhelyzet-kezelési szolgálat (EMS) szükség szerint rendszeresen műholdas térképeket készít, ezáltal segítve a nemzeti hatóságokat a vegetációtüzek kioltásában. Ugyanebben az évben a Kopernikusz szolgálatot 25 alkalommal aktiválták a vegetációtüzekre való reagálásként szerte a világon.

2023-ban a vegetációtüzek száma és az Európai Unió leégett földterületeinek száma is meghaladta az átlagos értékeket.

Hogyan segítünk mi?

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa koordinálja a páneurópai segítségnyújtást, valamint garantálja, hogy az összes uniós tagállam és a mechanizmusban részt vevő állam valós idejű információkat kapjon válság- és veszélyhelyzetekben. Ha a világon bármely ország aktiválja, a mechanizmus garantálja az erőforrások és a személyzet gyors kiküldését, amelyek az egyes veszélyhelyzetekhez kapcsolódó igények szerint személyre szabottak.

A mechanizmus működésének központját az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) jelenti. A központ Európa-szerte nyomon követi a vegetációtüzek és más veszélyhelyzetek bekövetkeztének kockázatát; a központot olyan nemzeti és európai nyomonkövetési szolgáltatások támogatják, mint például az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS).

2 response officers in dissussion while standing at a map on a table.
Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ (ERCC)
© Európai Unió, 2022 (fénykép: Pierre-Yves Jortay)

A vegetációtüzek időszakának kezdetekor a központ kapcsolatba lép az uniós tagállamok nemzeti hatóságaival és a részt vevő államokkal. A cél az információcsere a megelőzési, felkészültségi és reagálási intézkedésekkel kapcsolatban, valamint a központ a teljes vegetációtűz időszaka alatt szoros kapcsolatot tart fenn a nemzeti hatóságokkal.

Vészhelyzet esetén bármely ország kérhet segítséget az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. Koordinált, gyors és hatékony nemzetközi segítséget kérhetnek.

Nagy erősségű tűzesetekkor a tagállamok és a mechanizmusban részt vevő országok támogatást nyújtanak azáltal, hogy segítséget küldenek, például tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket, valamint tűzoltó felszereléseket és csapatokat.

Emellett a mechanizmus keretén belül lehetőség van az érintett területeknek nyújtott segítség szállítási költségének és a működési költségeknek a társfinanszírozására.

A vegetációtűz 2024-es időszakára való felkészülés

2019-től kezdve az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa kiegészült a rescEU flottájával, amely egy tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket tartalmazó tartalékrendszer, amelyet teljes mértékben az Európai Unió finanszíroz. Az Európai Unió emellett társfinanszírozza további légi tűzoltó kapacitások készenléti rendelkezésre állását is, ezáltal kezelve a tűzoltásokkor felmerülő esetleges hiányokat.

Az európai polgári eszköztár továbbá 4 tűzoltó repülőgéppel, 13 földi tűzoltó csapattal és 1 szakértői csapattal rendelkezik.

A reagáláson kívül az Európai Unió támogatja és elősegíti ezen tagállamok megelőzési és felkészültségi erőfeszítéseit azokra a területekre összpontosítva, amelyek esetében a közös európai megközelítés hatékonyabb lehet, mint a különálló nemzeti intézkedések. Ebbe beletartozik a kockázatelemzés az Európai Uniót érintő katasztrófakockázatok felmérése céljából, a katasztrófákkal szembeni ellenálló képességet fejlesztő kutatások támogatása és a korai előrejelző rendszerek megerősítése.

A megelőzés, a felkészültség és a reagálás együttesen emberi életeket menthet és megakadályozhatja a tüzek továbbterjedését. A tapasztalt vegetációtűz-szakértők, a jól képzett tűzoltók, a megfelelő technológiák és egyéb eszközök megléte a beavatkozási terület közelében rengeteget számít.

Miközben ezen államok nemzeti és regionális hatóságai gondoskodnak a vegetációtüzek megelőzéséről, valamint a felkészültségi és reagálási intézkedésekről, az Európai Unió szükség szerint további támogatásokat társfinanszírozhat és koordinálhat.

Bevetések 2023-ban

2023-ban az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát 10 alkalommal aktiválták vegetációtüzekkel kapcsolatban:

Firefighters putting down a fire in a field.
Franciaországi tűzoltók vízzel locsolják a tajgát borító, intenzíven füstölgő, puha mohát, miközben a kanadai Quebec régióban tomboló vegetációtüzekkel küzdenek.
© Európai Unió, 2023 (fénykép: P. McCabe)

Erdőtüzek Chilében

Február 2-tól kezdődően számos erdőtűz pusztított a chilei Santiago városától 100 kilométerre keletre. Az ország segítséget kért a tüzek eloltásához. 

Az európai polgári védelmi eszköztár keretén belül Spanyolország egy erdőtűz-kiértékelő csapatot küldött, Olaszország pedig egy műszaki segítségnyújtási csapatot biztosított Chilének. Portugália és Franciaország tűzoltókat küldött ki, hogy segítsék az ország tűzoltóinak munkáját.

Erdőtüzek Kanadában

Májusban számtalan erdőtűz pusztított Kanadában, ami arra késztette az országot, hogy segítséget kérjen a tűz elleni küzdelemhez. 

2023. június 8-án Franciaország 109 tűzoltót küldött segítségképpen. A csapat közreműködésével két nagy kiterjedésű tüzet sikerült eloltaniuk: az egyik 2873 hektár, a másik pedig 26 749 hektár kiterjedésű volt.

Június 14-én Portugália hasonlóan járt el, és az európai polgári védelmi eszköztár keretén belül 30 tűzoltót helyezett át Kanadába, valamint 110 kiképzett elsődleges beavatkozót. Egy település megmentésén túl a tűzoltók két nagy területű, összesen 481 096 hektár és 7918 hektár kiterjedésű tűz megfékezésében és eloltásában is közreműködtek.

Franciaországból, Spanyolországból és Portugáliából összesen 349 elsődleges beavatkozót vezényeltek át a kanadai erdőtüzek megfékezése céljából. 

Június 28-án és 29-én mindhárom csapat elhagyta Kanadát és visszatért a bázisaira.

Vegetációtüzek Tunéziában és Olaszországban (július)

Július végén erdőtüzek alakultak ki Tunézia északnyugati részén. Az ország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, és ezt követően kettő darab Canadair típusú tűzoltó repülőgépet küldtek a Spanyolországban állomásozó rescEU tartalékából. Ugyanakkor július 25-én erdőtüzek alakultak ki Olaszországban is, ezért az olasz hatóságok segélykérést nyújtottak be az Európai Uniónak. Olaszország azonban néhány óra múlva visszavonta a kérelmét.

Erdőtüzek Görögországban és Ciprusban 

A 2023 kora augusztusában a Ciprusban tomboló súlyos erdőtüzek során Görögország légi tűzoltó támogatást biztosított az országnak. 

Ugyanebben a hónapban Görögországot is vegetációtüzek sújtották, ezért az ország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust. Az ország 2023. augusztus 20-án segítségkérést nyújtott be, amelyben földi és légi tűzoltási támogatást egyaránt igényelt.

A kérésre válaszolva az uniós polgári védelmi mechanizmus részeként számos kapacitást küldtek Görögországba. Míg Lengyelország és Bulgária két, járművekkel felszerelt tűzoltó csapatot küldött, Spanyolország egy erdőtűz-kiértékelő csapatot, Franciaország pedig egy légi tűzoltási kapacitást küldött Görögországba. Összességében az Európai Unióból mintegy 660 elsődleges beavatkozó, 55 jármű, 12 tűzoltó repülőgép és 1 helikopter támogatta Görögországot az érintett területeken történő tűzoltás során. 

Vegetációtüzek Albániában

Október 1-jén Albánia aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, és ezt követően másnap kettő darab Canadair típusú tűzoltó repülőgépet küldtek a Görögországban állomásozó ECPP-tartalékból.

Vegetációtüzek Bolíviában

A bolíviai hatóságok segítségkérését követően 2023. november 24-én Franciaország szárazföldi tűzoltó egységeket, valamint egy drónt helyezett át Bolíviába. 

Utolsó frissítés: 2024.05.14

Tények és adatok

A vegetációtüzek az Európai Unió teljes területét érintik, északtól délig és kelettől nyugatig

A vegetációtüzek megelőzésére, illetve az azokra való felkészülésre és reagálásra tett erőfeszítések szoros kapcsolatban vannak egymással

Kérés esetén az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa segít a vegetációtüzek leküzdésére irányuló gyors intézkedések koordinálásában

A rescEU tűzoltó flottája javítja az Európai Unió vegetációtüzekre való felkészültségi és reagálási kapacitását

Letöltések

2024. MÁJUS 14.
EU preparing for the 2024 wildfire season