COVID-19-patienter i Lettland var i behov av respiratorer för att kunna andas, men tillgången till dem var begränsad, även i andra EU-länder. När Lettland begärde hjälp från ERCC kunde Sverige hjälpa till genom att tillhandahålla enheterna från EU:s medicinska lager som landet är värd för.
När COVID-19-pandemin kulminerade var tillgången till respiratorer avgörande för att livet på kritiskt sjuka patienter skulle kunna räddas.
Tack vare ett medicinskt rescEU-lager som Sverige är värd för kunde lettiska sjukhus få tillgång till ytterligare respiratorer för att behandla COVID-19-patienter så att deras liv kunde räddas.
Lettland lämnade in en begäran om hjälp till Emergency Response Coordination Centre (ERCC) i Bryssel, som samordnar leveransen av hjälp från 27 EU-länder och 6 andra deltagande stater som en del av EU:s civilskyddsmekanism.
Genom denna mekanism tillhandahåller ERCC stöd åt länder som drabbats av kriser såsom medicinska nödsituationer och naturkatastrofer. När de berörda länderna saknar resurser kan EU ingripa direkt.
Vid en nödsituation som COVID-19 kan ERCC tillhandahålla sjukvårdsmaterial från EU:s olika ”rescEU”-lager runt om i Europa.
Det var på detta sätt Lettland fick låna 80 respiratorer från det medicinska rescEU-lagret i Sverige vid slutet av oktober och början av november 2021.
Vikten av lagerhållning
– Under pandemin insåg vi hur viktigt det är att ha tillgång till ett lager med medicinsk utrustning, som till exempel de respiratorer som skickades från Sverige till Lettland under just den här räddningsinsatsen, säger EU:s civilskyddsombud Johannes Vara, som ingick i ett team som samordnade hjälpleveransen från Bryssel.
Den här insikten kommer att vara till stor hjälp i framtiden.
Sveriges rescEU-lager i Kristinehamn omfattar även personlig skyddsutrustning och annan medicinsk utrustning.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som ansvarar för lagring och transport av sjukvårdsmaterial från rescEU:s lager, säkerställde en smidig leverans av respiratorerna till Lettland.
– Vi har stor erfarenhet av lagerhållning och krishantering, vilket gjorde det möjligt för oss att säkerställa snabb leverans av medicinsk hjälp till Lettland, säger en talesperson för MSB. RescEU-lagret spelar en viktig roll i EU:s beredskap för nödsituationer och vi är stolta över att vara en av värdländerna.
Lösa större problem tillsammans
Tillgången till EU:s medicinska lager visade sig vara särskilt viktig under COVID-19-pandemin då ERCC överväldigades av förfrågningar om hjälp.
– Det vi har upplevt under pandemin är något helt nytt, säger Vara.
Vi brukar sammanlagt hantera 20 till 30 akuta ärenden per år, men under pandemin låg antalet COVID-19 relaterade förfrågningar på runt 70. Dessutom hanterade vi andra nödsituationer såsom jordbävningar och tropiska cykloner, vilket gjorde att antalet förfrågningar ökade till över 100.
Vara har arbetat för ERCC i sju år och hanterat alla typer av kriser, till exempel skogsbränderna som drabbade Sverige 2018.
Då begärde Sverige hjälp via EU:s civilskyddsmekanism och fick tillgång till brandflygplan, helikoptrar, brandbilar och andra resurser från sju EU-länder.
– Det var de största skogsbränderna i Sveriges historia och landets egna resurser var uttömda, säger Vara.
Enligt Vara var detta ett mycket bra exempel på hur ERCC kan göra skillnad och hjälpa länderna att hantera nödsituationer.
– Om alla 27 EU-länder och de 6 deltagande staterna kan samarbeta för att lösa problem ger detta ett stort mervärde, säger han. Istället för att alla arbetar var för sig kan vi arbeta tillsammans för att lösa större problem. Det skapar definitivt en positiv känsla.