Transportera kritiskt sjuka patienter mellan länder. Tillhandahålla lungventilatorer, operationsmunskydd och medicinsk personal till sjukhus i stort behov av hjälp. Hjälpa hundratals människor som blivit strandsatta utomlands till följd av plötsliga gränsstängningar.
Det här är bara några av de stora utmaningar som många länder stod inför efter utbrottet av COVID-19-pandemin.
De europeiska länderna reagerade på denna exceptionella kris genom en extraordinär solidaritetsinsats som samordnas av Brysselbaserade Emergency Response Coordination Centre (ERCC).
Det här är berättelserna om de otroligt engagerade civilskyddsombuden som hjälpte människor i andra europeiska länder, och deras motparter på ERCC som samordnade dessa insatser från Bryssel.
Upptäck hur vi skyddar Europa tillsammans!

Belgisk sjukvårdspersonal hjälper ett slovakiskt sjukhus bemöta COVID-19-krisen
EU:s civilskyddsombud Sien Vanlommel och sjukvårdsteamchef Vanessa Debreyne arbetade oavbrutet när Slovakien drabbades av en ökning av COVID-19-fall. De såg till att överarbetade läkare och sjuksköterskor i landet fick hjälp av ett belgiskt sjukvårdsteam.

Ungerska sjukhus välkomnar COVID-19-patienter från Rumänien
Läkare Gergely Nagy och EU:s civilskyddsombud Cristian Iacob visste att de hanterade ett extremt känslig situation. De samordnade transporten av 44 allvarliga COVID-19-patienter från Rumänien till Ungern så att de kunde få behandling.

Slovenien hjälper Balkanländerna att bemöta COVID-19-krisen
Kosovo behövde brådskande hjälp: COVID-19 höll på att spridas över hela landet och personlig skyddsutrustning saknades. Den slovenska civilskyddsarbetaren Borut Horvat och EU:s civilskyddombud Eleonore Colin såg till att stöd kunde förmedlas snabbt.

EU hjälper spanska EU-medborgare återvända hem
Hundratals EU-medborgare blev strandsatta utomlands till följd av de plötsliga gränsstängningar som skedde efter utbrottet av COVID-19-pandemin. Spaniens civilskyddssamordnare Bibiana Andujar och EU:s civilskyddsombud Alfonso Lozano arbetade dygnet runt för att hjälpa dem återvända hem.

Förse Nordmakedonien med skyddsutrustning mot COVID-19
Nordmakedonien var i stort behov av personlig skyddsutrustning för att spridningen av COVID-19 skulle kunna begränsas. Civilskyddssamordnare Iva Brejzova såg tillsammans med EU:s civilskyddsombud Roman Francl till att hjälp från Tjeckien kunde nå landet omgående.

COVID-19-patienters liv i Lettland räddas tack vare respiratorer från svenskt EU lager
Lettland hade brist på lungventilatorer som används för att kritiskt sjuka COVID-19-patienter ska kunna hållas vid liv. Inget EU-land hade kapacitet att tillhandahålla sådana anordningar, därför samordnade EU:s civilskyddsombud Johannes Vara leveransen av ventilatorer från ett EU-lager som fanns i Sverige.
EU kommer till undsättning vid medicinska nödsituationer

ERCC utgör själva hjärtat av EU:s civilskyddsmekanism. Centret samordnar assistans och snabbt stöd till katastrofdrabbade länder från 27 EU-länder och 6 deltagande stater inom mekanismen.
ERCC-teamen är verksamma dygnet runt och stöder både EU-länder och länder utanför EU-länder när hjälp begärs från ländernas regering eller FN.
Denna samordning från en enda fokuspunkt gör att tiden och resurserna som krävs för de drabbade länderna minskar och en smidig och effektiv drift säkerställs. Dessutom ser ERCC till att stödet uppfyller de specifika behoven hos de katastrofdrabbade länderna.
ERCC samarbetar direkt med civilskyddsmyndigheterna i de berörda länderna och finansierar leverans av räddningsteam och resurser.
Toolkit
Kampanjen belyser arbetet hos både lokala civilskyddsombud i olika EU-länder och deras motparter vid EU:s Emergency Response Coordination Center (ERCC).
Genom berättelserna om dessa otroligt engagerade civilskyddsombuds och krisarbetares insatser under covid-19-pandemin vill kampanjen lyfta fram ERCC:s avgörande roll i samordningen av solidaritetsinsatser från EU-länderna när dessa står inför hälsokriser och andra katastrofer.