Preskoči na glavno vsebino
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Emergency Preparedness
Premagovanje zdravstvene krize,

kot je pandemija COVID-19, s pomočjo solidarnosti

Prevažanje pacientov v kritičnem stanju od ene države do druge. Zagotavljanje kirurških mask, zdravstvenega osebja in ventilatorjev za predihavanje pljuč, bolnišnicam, ki jim tega primanjkuje. Pomoč pri vrnitvi v domovino na stotine ljudem, ki so obtičali v tujini zaradi nenadnega zaprtja mej.

To so samo nekateri izzivi, s katerimi so se številne države soočale po izbruhu pandemije COVID-19.

Evropske države so se na to krizo brez primere odzvale z izjemno solidarnostjo, ob podpori Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) v Bruslju.

To so zgodbe izredno zavzetih pripadnikov civilne zaščite, ki so sodelovali pri nudenju pomoči po vsej Evropi, in zaposlenih v ERCC, ki so usklajevali ta solidarnostna prizadevanja iz Bruslja.

Preberite si, kako lahko zaščitimo Evropo skupaj!

Hungarian hospitals welcome COVID-19 patients from Romania

Zdravnik Gergely Nagy in predstavnik civilne zaščite EU Cristian Iacob sta vedela, da sta odgovorna za obvladovanje zelo občutljive situacije. Uskladila sta prevoz 44 pacientov s težkim potekom bolezni COVID-19 iz Romunije na zdravljenje na Madžarsko.

EU helps Spain bring EU citizens home

Na stotine državljanov EU se ni moglo vrniti domov po nenadnem zaprtju mej po izbruhu pandemije COVID-19. Španska koordinatorka civilne zaščite Bibiana Andujar in predstavnik civilne zaščite EU Alfonso Lozano sta delala vse dni in noči, da sta jim omogočila vrnitev v domovino.

EU priskoči na pomoč v kriznih zdravstvenih razmerah

Toolkit

V tej kampanji je izpostavljeno delo pripadnikov lokalne civilne zaščite v različnih državah Evropske unije in njihovih kolegov, ki delajo pri centru za usklajevanje odziva v izrednih razmerah EU (ERCC).

Cilj kampanje, v kateri so v kontekstu pandemije bolezni COVID-19 predstavljene zgodbe teh neverjetno predanih uradnikov civilne zaščite in kriznih delavcev, je promoviranje ključne vloge centra ERCC pri obravnavanju zdravstvenih kriz in drugih katastrof s koordiniranjem prizadevanj za solidarnost držav EU.

Več o tem