Preskoči na glavno vsebino
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Premagovanje zdravstvene krize,

kot je pandemija COVID-19, s pomočjo solidarnosti

Prevažanje pacientov v kritičnem stanju od ene države do druge. Zagotavljanje kirurških mask, zdravstvenega osebja in ventilatorjev za predihavanje pljuč, bolnišnicam, ki jim tega primanjkuje. Pomoč pri vrnitvi v domovino na stotine ljudem, ki so obtičali v tujini zaradi nenadnega zaprtja mej.

To so samo nekateri izzivi, s katerimi so se številne države soočale po izbruhu pandemije COVID-19.

Evropske države so se na to krizo brez primere odzvale z izjemno solidarnostjo, ob podpori Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) v Bruslju.

To so zgodbe izredno zavzetih pripadnikov civilne zaščite, ki so sodelovali pri nudenju pomoči po vsej Evropi, in zaposlenih v ERCC, ki so usklajevali ta solidarnostna prizadevanja iz Bruslja.

Preberite si, kako lahko zaščitimo Evropo skupaj!

Hungarian hospitals welcome COVID-19 patients from Romania

Madžarske bolnišnice sprejele bolnike s COVID-19 iz Romunije

Zdravnik Gergely Nagy in predstavnik civilne zaščite EU Cristian Iacob sta vedela, da sta odgovorna za obvladovanje zelo občutljive situacije. Uskladila sta prevoz 44 pacientov s težkim potekom bolezni COVID-19 iz Romunije na zdravljenje na Madžarsko.

EU helps Spain bring EU citizens home

Evropska unija pomaga Španiji pri vračanju državljanov EU domov

Na stotine državljanov EU se ni moglo vrniti domov po nenadnem zaprtju mej po izbruhu pandemije COVID-19. Španska koordinatorka civilne zaščite Bibiana Andujar in predstavnik civilne zaščite EU Alfonso Lozano sta delala vse dni in noči, da sta jim omogočila vrnitev v domovino.

EU priskoči na pomoč v kriznih zdravstvenih razmerah

Toolkit

V tej kampanji je izpostavljeno delo pripadnikov lokalne civilne zaščite v različnih državah Evropske unije in njihovih kolegov, ki delajo pri centru za usklajevanje odziva v izrednih razmerah EU (ERCC).

Cilj kampanje, v kateri so v kontekstu pandemije bolezni COVID-19 predstavljene zgodbe teh neverjetno predanih uradnikov civilne zaščite in kriznih delavcev, je promoviranje ključne vloge centra ERCC pri obravnavanju zdravstvenih kriz in drugih katastrof s koordiniranjem prizadevanj za solidarnost držav EU.

Več o tem