Vervoer van kritieke patiënten van het ene land naar het andere. Levering van longventilatoren, chirurgische maskers en medisch personeel aan ziekenhuizen in nood. Repatriëring van honderden mensen die in het buitenland gestrand zijn door plotse sluiting van de grenzen.
Dit zijn slechts enkele van de grote uitdagingen waarmee veel landen werden geconfronteerd na de uitbraak van de COVID-19-pandemie.
De Europese landen reageerden op deze ongekende crisis door solidair de krachten te bundelen, ondersteund door het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties van de EU (ERCC).
Dit zijn de verhalen van de ongelooflijk toegewijde medewerkers voor civiele bescherming die zich hebben ingezet om mensen in andere Europese landen te helpen, en van hun collega's bij het ERCC die deze solidariteitsinspanningen vanuit Brussel hebben gecoördineerd.
Ontdek hoe we samen Europa beschermen!

Belgisch medisch personeel helpt Slovaaks ziekenhuis tijdens COVID-19-noodsituatie
De EU-ambtenaar voor civiele bescherming Sien Vanlommel en medisch teamleider Vanessa Debreyne werkten onvermoeibaar toen Slovakije te maken kreeg met een opstoot van COVID-19-besmettingen. Ze zorgden ervoor dat een Belgisch medisch team de overweldigde artsen en verpleegkundigen in het land kon ontlasten.

Hongaarse ziekenhuizen vangen COVID-19 patiënten uit Roemenië op
Dokter Gergely Nagy en EU-ambtenaar voor civiele bescherming Cristian Iacob wisten dat ze een uiterst gevoelige opdracht hadden. Ze coördineerden de overplaatsing van 44 ernstig zieke COVID-19-patiënten van Roemenië naar Hongarije voor behandeling.

Slovenië helpt Balkanlanden bij noodsituatie met COVID-19
Kosovo had dringend hulp nodig: het land kwam persoonlijke beschermingsmiddelen tekort terwijl COVID-19 steeds sterker verspreidde. De Sloveense civielebeschermingsmedewerker Borut Horvat en EU-ambtenaar voor civiele bescherming Eleonore Colin zorgden voor een zeer snelle reactie.

EU helpt Spanje bij het thuisbrengen van EU-burgers
Honderden EU-burgers konden na de plotselinge sluiting van de grenzen na de uitbraak van de COVID-19-pandemie niet naar huis terugkeren. De Spaanse coördinator voor civiele bescherming Bibiana Andujar en EU-ambtenaar voor civiele bescherming Alfonso Lozano hebben de klok rond gewerkt om hen terug thuis te brengen.

Noord-Macedonië voorzien van beschermende middelen tegen COVID-19
Noord-Macedonië had dringend persoonlijke beschermingsmiddelen nodig om de verspreiding van COVID-19-besmettingen tegen te gaan. Samen met de EU-ambtenaar voor civiele bescherming Roman Francl zorgde Iva Brezjova, coördinator voor civiele bescherming, ervoor dat hulp uit Tsjechië zo snel mogelijk het land kon bereiken.

Beademingsapparatuur uit Zweedse EU-voorraad redt levens van COVID-19 patiënten in Letland
Letland had een tekort aan longventilatoren om ernstig zieke COVID-19-patiënten in leven te houden. In een tijd waarin geen enkel EU-land over de capaciteit beschikte om dergelijke apparaten te leveren, kon EU-ambtenaar voor civiele bescherming Johannes Vara de levering van ventilatoren uit een Europese voorraad in Zweden coördineren.
De EU komt te hulp bij medische noodsituaties

Het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC) staat centraal in het EU-mechanisme voor civiele bescherming en coördineert de bijstand aan landen die getroffen zijn door rampen. Het Coördinatiecentrum zorgt daarbij voor de snelle inzet van steun uit 27 EU-lidstaten en zes andere deelnemende landen binnen het mechanisme.
De ERCC-teams werken 24/7 en bieden op verzoek van overheden of de VN hulp aan zowel EU- als niet-EU-lidstaten.
Dit gecoördineerde mechanisme vermijdt dubbel werk en vermindert zo de tijd en de middelen die nodig zijn om hulp te bieden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de steun tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van iedereen die door rampen is getroffen.
Het ERCC staat rechtstreeks in contact met de autoriteiten voor civiele bescherming in de getroffen landen en financiert de levering van reddingsteams en -middelen.
Toolkit
Deze campagne zet het werk in de kijker van zowel de experten voor civiele bescherming in de verschillende Europese landen als hun collega’s bij het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC) van de EU.
Door de verhalen te delen van deze toegewijde crisiswerkers in de context van de COVID-19-pandemie, wil de campagne de cruciale coördinatie door de EU benadrukken bij de aanpak van gezondheidscrises en andere rampen.