Direct naar de inhoud
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Emergency Preparedness
Medische noodsituaties solidair aanpakken

zoals tijdens de COVID-19-pandemie

Vervoer van kritieke patiënten van het ene land naar het andere. Levering van longventilatoren, chirurgische maskers en medisch personeel aan ziekenhuizen in nood. Repatriëring van honderden mensen die in het buitenland gestrand zijn door plotse sluiting van de grenzen.

Dit zijn slechts enkele van de grote uitdagingen waarmee veel landen werden geconfronteerd na de uitbraak van de COVID-19-pandemie.

De Europese landen reageerden op deze ongekende crisis door solidair de krachten te bundelen, ondersteund door het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties van de EU (ERCC).

Dit zijn de verhalen van de ongelooflijk toegewijde medewerkers voor civiele bescherming die zich hebben ingezet om mensen in andere Europese landen te helpen, en van hun collega's bij het ERCC die deze solidariteitsinspanningen vanuit Brussel hebben gecoördineerd.

Ontdek hoe we samen Europa beschermen!

Slovenia helps Balkan countries face COVID-19 emergency

Kosovo had dringend hulp nodig: het land kwam persoonlijke beschermingsmiddelen tekort terwijl COVID-19 steeds sterker verspreidde. De Sloveense civielebeschermingsmedewerker Borut Horvat en EU-ambtenaar voor civiele bescherming Eleonore Colin zorgden voor een zeer snelle reactie.

EU helps Spain bring EU citizens home

Honderden EU-burgers konden na de plotselinge sluiting van de grenzen na de uitbraak van de COVID-19-pandemie niet naar huis terugkeren. De Spaanse coördinator voor civiele bescherming Bibiana Andujar en EU-ambtenaar voor civiele bescherming Alfonso Lozano hebben de klok rond gewerkt om hen terug thuis te brengen.

Providing North Macedonia with protective equipment against COVID-19

Noord-Macedonië had dringend persoonlijke beschermingsmiddelen nodig om de verspreiding van COVID-19-besmettingen tegen te gaan. Samen met de EU-ambtenaar voor civiele bescherming Roman Francl zorgde Iva Brezjova, coördinator voor civiele bescherming, ervoor dat hulp uit Tsjechië zo snel mogelijk het land kon bereiken.

De EU komt te hulp bij medische noodsituaties

Toolkit

Deze campagne zet het werk in de kijker van zowel de experten voor civiele bescherming in de verschillende Europese landen als hun collega’s bij het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC) van de EU.

Door de verhalen te delen van deze toegewijde crisiswerkers in de context van de COVID-19-pandemie, wil de campagne de cruciale coördinatie door de EU benadrukken bij de aanpak van gezondheidscrises en andere rampen.

Ontdek meer