Preskoči na glavno vsebino
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
rescEU
© Evropska unija, 2019
rescEU

Opis

Evropska komisija je nadgradila mehanizem EU na področju civilne zaščite in vzpostavila program rescEU za dodatno zaščito državljanov pred nesrečami in obvladovanje novih tveganj. 

Program rescEU je bil ustanovljen kot rezerva evropskih zmogljivosti, ki jo v celoti financira EU. Vključuje sredstva, kot so gasilska letala in helikopterji, letalo za zdravstveno evakuacijo ter zaloge zdravstvenih pripomočkov in terenske bolnišnice, ki se lahko uporabijo v primeru nujnih zdravstvenih primerov.

Rezerva rescEU vključuje tudi zatočišča, prevozna in logistična sredstva ter sredstva za oskrbo z energijo.

Razvijajo se tudi rezerve za odzivanje na kemična, biološka, radiološka in jedrska (KBRJ) tveganja. Te vključujejo dekontaminacijo in zaznavanje ter rezerve medicinskih protiukrepov na KBRJ.

Zakaj je to pomembno?

EU ima ključno vlogo pri usklajevanju odziva na nesreče v Evropi in zunaj nje. V zadnjih letih so nesreče prizadele vsa območja Evrope in povzročile na stotine žrtev ter milijardno škodo na infrastrukturi in okolju.

Epidemije, nenadne poplave, neurja, gozdni požari, potresi in nesreče, ki jih povzroči človek, nenehno povečujejo pritisk na odzivne zmogljivosti držav. Poleg tega so problemi glede varnosti postali bolj zapleteni, podnebne spremembe pa naj bi v prihodnosti še poslabšale posledice nesreč.

2 people handing over a box from a plane
© Evropska unija, 2020

Konflikti na evropski celini, skrajne vremenske razmere in nove grožnje, kot je COVID-19, so preobremenili sposobnost držav članic, da si medsebojno pomagajo, zlasti kadar se več držav hkrati sooča z isto vrsto krizne situacije.

V takšnih primerih, ko države članice potrebujejo podporo, da se lahko odločno odzovejo na krizne razmere, EU zagotavlja dodatno raven zaščite. EU z rezervo rescEU zagotavlja hitrejši in celovitejši odziv.

Kako pomagamo?

Ob zadetku izrednih razmer lahko katera koli država zaprosi za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

Ko se mehanizem aktivira, EU prek Centra za usklajevanje nujnega odziva posreduje pomoč držav članic EU in 10 sodelujočih držav.

Da bi zagotovili še učinkovitejše odzivanje na nesreče, je bila leta 2019 ustanovljena rezerva rescEU kot dodatna raven zaščite.

Vojna v Ukrajini

Po ruski invaziji na Ukrajino in s tem povezanimi zdravstvenimi potrebami Ukrajincev v državi in celotni regiji je EU poskrbela za zagotavljanje zdravstvene evakuacije in pomoči iz svojih zalog zdravstvene oskrbe, energije in prebivališč rescEU/KBRJ, ki jih ima na različnih lokacijah po vsej EU.

rescEU na kratko

Podatki in številke

rescEU je dodatna raven zaščite za prebivalce v Evropi, ki je vključena v mehanizem EU na področju civilne zaščite.

rescEU krepi evropsko pripravljenost na nesreče.

Odziva se na krize v Evropi in zunaj nje s krepitvijo zmogljivosti, kot so:

  • sredstva za gašenje požarov v naravi
  • zdravstvene zmogljivosti
  • jedrske, radiološke, kemične in biološke zmogljivosti (KBRJ)
  • strateške zaloge medicinske opreme in opreme KBRJ
  • mobilna zatočišča
  • prevoz v sili
  • oskrba z električno energijo

rescEU 100 % financira EU, vključno s stroški nakupov, delovanja in vzdrževanja.

 

Zadnja posodobitev: 14/05/2024