Preskoči na glavno vsebino
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Together, one step ahead of climate disasters
#TogetherOneStepAhead

Ekstremni vremenski pojavi so zaradi podnebnih sprememb vse pogostejši. Da bi zaščitili svoje družine, domove in države pred požari, neurji in poplavami, moramo sodelovati – tako bomo lahko korak pred njimi.

EU mehanizem civilne zaščite združuje evropske gasilce, analitike za poplave, strokovnjake za nevarnost požarov v naravi, uradnike za civilno zaščito in druge. Skupaj sodelujejo pri predvidevanju in pripravi na nesreče, da se lahko nanje hitro odzovejo, opozorijo lokalno prebivalstvo na nevarnost in zagotovijo neprekinjeno delovanje organov civilne zaščite. 

WILDFIRES
Man on the left in pilot's uniform in front of a helicopter and man on the right standing in front of large screens with maps
Kako je Avstrija pomagala Sloveniji pri gašenju gozdnih požarov

Avstrijski pilot Josef Samonig je s pomočjo podatkov EU strokovnjaka za nevarnost požarov v naravi Jesúsa San-Miguel-Ayanza pomagal pri gašenju požarov v Sloveniji julija 2022. 

Preberi več

Man on the left in pilot's uniform in front of a firefighting plane and man on the right working at a computer
Kako so italijanski piloti priskočili na pomoč pri zaustavljanju požarov v Nemčiji

Italijanski pilot Martino Franchini je s pomočjo satelitskih podatkov EU strokovnjaka Jesúsa San-Miguela-Ayanza preprečil širjenje gozdnih požarov v nemškem narodnem parku Harz. 

Preberi več

Two split photos with man on the left in pilot's uniform in front of a yellow firefighting plane, man on the right working in an office
Kako je Grčija pomagala Portugalski pri reševanju požara

Grški pilot Stefanos Karpetis se je bil po zaslugi EU strokovnjaka za nevarnost požarov v naravi Jesúsa San-Miguel-Ayanza pripravljen hitro odzvati na gozdne požare na Portugalskem leta 2022. 

Preberi več

Two split photos with man on the left in pilot's uniform in front of a yellow firefighting plane, man on the right working at a computer with maps on the screen
Kako so hrvaški gasilci pomagali Sloveniji pogasiti plamene

Hrvaški gasilec Igor Mindoljević je pri gašenju požarov v Sloveniji leta 2022 uporabil podatke iz Evropskega informacijskega sistema za gozdne požare. 

Preberi več

 

FLOODING

Kako so EU strokovnjaki pomagali Pakistanu okrevati po hudih poplavah 

Ko so leta 2022 Pakistan prizadele uničujoče poplave, je Peter Salamon – koordinator EU službe za upravljanje z izrednimi razmerami Copernicus – s satelitskimi podatki pomagal delavcem na terenu. 

Man on the left in uniform holding a helmet and man on the right working at a computer with maps on the screen

Finski strokovnjak za logistiko Juuso Nummela je s pomočjo teh podatkov zagotovil, da je sanitarna in medicinska pomoč prispela tja, kjer so jo najbolj potrebovali. 

Preberi več

Two split photos with man on the left in uniform, man on the right working at a computer

Danski major civilne obrambe Erik Breum-Christensen je uporabil Salamonove poplavne zemljevide za iskanje najvarnejših mest za namestitev modulov za prečiščevanje vode. 

Preberi več

 

TROPICAL STORMS

Kako so EU strokovnjaki pomagali Madagaskarju pri obvladovanju tropskih neviht 

Mirana R'Abel, s strani EU financirana strokovnjakinja za izobraževanje o nevarnosti nesreč, je šolarje poučila o nevarnostih, ki jih prinašajo tropske nevihte, in jim pomagala ostati na varnem med slabim vremenom. Zahvaljujoč temu so se EU strokovnjaki, ki so se leta 2022 odzvali na krizo, lahko osredotočili na pomoč tistim, ki so jo potrebovali. 

Two split photos with man on the left in uniform in front of equipment, woman on the right in a red Save the Children vest standing in front of children sitting on the floor

Alain Biasci – francoski častnik za civilno varnost – je analiziral nevarnosti in poskrbel, da so lahko zdravstveni in sanitarni strokovnjaki, ki so se na krizo odzvali, varno opravljali svoje delo.

Preberi več

Two split photos with woman on the right in a suit in an office, woman on the left in a red Save the children vest in a classroom

Erie Braakhekke – nizozemska strokovnjakinja s področja vedenjskih znanosti – je poskrbela, da je njena raznolika ekipa učinkovito sodelovala. 

Preberi več

Kako EU rešuje izredne razmere, povezane s podnebjem?

Vsako leto smo priča strašanskim podnebnim nesrečam – požarom, poplavam, nevihtam in vročinskim valom. Ko države v Evropi in svetu bremenijo izredne razmere, povezane s podnebjem, lahko zaprosijo za pomoč prek EU mehanizma civilne zaščite