Direct la conținutul principal
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Civil Protection Mechanism
© Vladimir Rodas
Mecanismul de protecție civilă al UE

Ce este acesta?

În octombrie 2001, Comisia Europeană a instituit mecanismul de protecție civilă al UE. Mecanismul își propune să consolideze cooperarea între statele UE și cele 10 țări participante la protecția civilă, pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Atunci când o urgență copleșește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență prin acest mecanism. Comisia joacă un rol esențial în coordonarea răspunsului în caz de dezastre în întreaga lume, contribuind la cel puțin 75 % din costurile de transport și/sau operaționale ale mobilizărilor.

De ce este important?

Dezastrele nu cunosc granițe și pot afecta simultan una sau mai multe țări, fără avertisment. Un răspuns comun bine coordonat înseamnă că, atunci când autoritățile naționale sunt copleșite, au la dispoziție un punct de contact unic pentru a interacționa, nu mai multe.

De la crearea sa, în 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la peste 700 de solicitări de asistență în interiorul și în afara UE.

De asemenea, mecanismul ajută la coordonarea activităților de pregătire și prevenire ale autorităților naționale și contribuie la schimbul de bune practici. Este facilitată astfel dezvoltarea continuă a unor standarde comune mai înalte, care permit echipelor să înțeleagă mai bine diferitele abordări și să lucreze substituindu-se reciproc atunci când apar dezastre.

Cum ajutăm?

În urma unei solicitări de asistență prin intermediul mecanismului, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) mobilizează asistența sau expertiza.

ERCC monitorizează permanent evenimentele de pe glob și asigură mobilizarea rapidă a sprijinului de urgență printr-o legătură directă cu autoritățile naționale de protecție civilă.

Echipe și echipamente specializate, cum ar fi avioane de stingere a incendiilor, echipe de căutare și salvare și echipe medicale, pot fi mobilizate în scurt timp pentru intervenții în interiorul și în afara Europei.

Visual showing the different steps from activation to final delivery.

Echipe și echipamente specializate, cum ar fi avioane de stingere a incendiilor, echipe de căutare și salvare și echipe medicale, pot fi mobilizate în scurt timp pentru intervenții în interiorul și în afara Europei.

Hărțile din satelit generate de serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență sprijină, de asemenea, operațiunile de protecție civilă. Copernicus furnizează informații geospațiale prompte și precise, utile pentru delimitarea zonelor afectate și planificarea operațiunilor de ajutor în caz de dezastre.

În țările în curs de dezvoltare, asistența în domeniul protecției civile merge, de obicei, mână în mână cu ajutorul umanitar al UE. Experți în ambele domenii conlucrează îndeaproape pentru a asigura cele mai coerente analize și răspunsuri, în special în cazul unor urgențe complexe.

Mecanismul intervine, de asemenea, în caz de urgențe cauzate de poluarea marină. ERCC poate mobiliza rapid capacități și expertiză de recuperare a petrolului deversat din partea statelor participante și a Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă (EMSA).

Protecția civilă a UE în acțiune

Orice țară din lume, dar și Organizația Națiunilor Unite și agențiile sale sau o organizație internațională relevantă pot apela la ajutorul oferit prin mecanismul de protecție civilă al UE.

În 2023, mecanismul a fost activat de 66 de ori, ca răspuns la (i) războiul din Ucraina; (ii) incendiile de vegetație din Europa; și (iii) cutremurul din Siria și Turcia.

În plus, statele membre și țările participante pot activa mecanismul și pentru a solicita sprijin consular pentru cetățenii lor (de exemplu, în contextul operațiunilor de evacuare). 

Un răspuns puternic al UE în vremuri de criză

Ca reacție la deteriorarea situației umanitare din Ucraina, toate cele 27 de state ale UE, plus 6 țări participante (Islanda, Macedonia de Nord, Moldova, Norvegia, Serbia și Turcia) au oferit ajutor Ucrainei prin mecanismul de protecție civilă al UE.

Asistența include milioane de ajutoare, cum ar fi truse de prim ajutor, echipament pentru adăposturi, echipament de stingere a incendiilor, pompe de apă, generatoare de curent și combustibil.

Un nivel suplimentar de protecție

În 2019, UE a îmbunătățit mecanismul de protecție civilă al UE și a creat rescEU. Obiectivul a fost protejarea cetățenilor de dezastre și gestionarea riscurilor emergente.

Finanțată integral de UE, rescEU consolidează pregătirea europeană în caz de dezastre și sporește capacitatea de răspuns la crizele apărute în Europa, cum ar fi incendiile de vegetație, urgențele medicale, incidentele chimice, biologice, radiologice și nucleare, nevoile de adăpost, transportul de urgență și aprovizionarea cu energie electrică.

Mobilizarea rapidă a rescEU a jucat un rol esențial în abordarea urgențelor neprevăzute, de la incendiile forestiere până la COVID-19, inclusiv cutremurele din Turcia și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

Punerea în comun a resurselor

Statele membre ale UE și țările participante pot angaja resurse naționale în Rezerva europeană de protecție civilă (ECPP) pentru răspunsul la situații de urgență.

Această rezervă permite îmbunătățirea planificării și coordonării activităților de răspuns la nivel național și european, ceea ce înseamnă că UE poate reacționa mai rapid și mai fiabil la dezastre. Rezerva constituie piatra de temelie a Mecanismului.

Prevenire și pregătire

Activitățile de prevenire și pregătire atenuează efectele dezastrelor. Un program de formare pentru experții în domeniul protecției civile din statele membre ale UE și din țările participante asigură compatibilitatea și complementaritatea între echipele de intervenție, iar exercițiile la scară largă formează, în fiecare an, capacități pentru dezastre specifice.

UE susține și completează eforturile de prevenire și pregătire ale statelor membre și ale țărilor participante, concentrându-se pe domeniile în care o abordare europeană comună este mai eficace decât acțiunile naționale separate.

Acestea includ evaluări ale riscurilor pentru identificarea riscurilor de dezastre în întreaga UE, încurajarea cercetării pentru promovarea rezilienței la dezastre și consolidarea instrumentelor de alertă timpurie.

Urmărește videoclipul explicativ

Ultima actualizare: 14/05/2024

Date și cifre

Din 2001, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de peste 700  de ori pentru a răspunde la urgențe.

Mecanismul pune în comun capacități de răspuns din toate statele UE și din cele 10 țări participante.

Mecanismul poate fi activat în interiorul UE și în întreaga lume.

Acțiuni comune de prevenire și de pregătire în caz de dezastre.

Ca răspuns la războiul din Ucraina, UE implementează cea mai mare operațiune de urgență de la crearea mecanismului și direcționează milioane de ajutoare de urgență în Ucraina și în regiune.