Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
rescEU
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2019
rescEU

Τι είναι;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δημιουργώντας το rescEU, προκειμένου να μπορεί να προστατεύει καλύτερα τους πολίτες από τις καταστροφές, καθώς και να διαχειρίζεται τους αναδυόμενους κινδύνους. 

Το rescEU είναι ένα απόθεμα ευρωπαϊκών ικανοτήτων, το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΕ. Περιλαμβάνει έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ένα αεροσκάφος διακομιδής ασθενών, καθώς και ένα απόθεμα ιατρικών ειδών και κινητά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Το απόθεμα rescEU περιλαμβάνει επίσης πρόχειρα καταλύματα, μέσα μεταφοράς και υλικοτεχνικής υποστήριξης, καθώς και είδη για την κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, δημιουργούνται αποθέματα προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ) κινδύνων. Τα αποθέματα αυτά περιλαμβάνουν εξοπλισμό απολύμανσης και ανίχνευσης απειλών, καθώς και ιατρικά αντίμετρα απαραίτητα ειδικά για την αντιμετώπιση ΧΒΡΠ κινδύνων.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστροφών στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, καταστροφές έχουν πλήξει κάθε περιοχή της Ευρώπης, προκαλώντας εκατοντάδες απώλειες και ζημιές δισεκατομμυρίων σε υποδομές αλλά και στο περιβάλλον.

Επιδημίες, αιφνίδιες πλημμύρες, καταιγίδες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί και ανθρωπογενείς καταστροφές ασκούν συνεχώς πίεση στις ικανότητες αντιμετώπισης των χωρών. Επιπλέον, τα ζητήματα ασφάλειας γίνονται όλο και πιο σύνθετα, και η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει τις επιπτώσεις των καταστροφών στο μέλλον.

2 people handing over a box from a plane
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2020

Οι πολεμικές συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι αναδυόμενες απειλές, όπως η πανδημία COVID-19, έχουν υπερβεί κατά πολύ την ικανότητα των κρατών μελών να αλληλοβοηθούνται, ιδίως όταν αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον ίδιο τύπο κρίσης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τα κράτη μέλη χρειάζονται μια ώθηση για να αντιμετωπίσουν δραστικά τις κρίσεις, η ΕΕ παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Μέσω του αποθέματος rescEU, η ΕΕ εξασφαλίζει την ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντίδραση στις κρίσεις.

Με ποιον τρόπο βοηθούμε;

Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας να την αντιμετωπίσει μόνη της, η χώρα αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Μόλις ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός, η ΕΕ διοχετεύει βοήθεια στην πληγείσα χώρα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα 10 συμμετέχοντα κράτη μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών, το 2019 δημιουργήθηκε το απόθεμα rescEU, ως επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκειμένου να ανταποκριθεί στις ιατρικές ανάγκες των Ουκρανών, τόσο εντός της χώρας όσο και σε ολόκληρη την περιοχή, η ΕΕ παρείχε υπηρεσίες ιατρικής διακομιδής, καθώς και βοήθεια μέσω των αποθεμάτων ιατρικών/ΧΒΡΠ προμηθειών, πρόχειρων καταλυμάτων και γεννητριών του rescEU, τα οποία φυλάσσονται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την ΕΕ.

Το rescEU με μια ματιά

Γεγονότα και αριθμητικά στοιχεία

Το rescEU αποτελεί ένα επιπλέον επίπεδο πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, το οποίο εντάσσεται στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το rescEU ενισχύει την ευρωπαϊκή ετοιμότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση καταστροφών.

Αντιμετωπίζει κρίσεις εντός και εκτός Ευρώπης, αναπτύσσοντας δυνατότητες, όπως:

  • πόρους αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών
  • ιατρικές δυνατότητες
  • χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές (ΧΒΡΠ) δυνατότητες
  • στρατηγικής σημασίας αποθέματα ιατρικών και ΧΒΡΠ ειδών
  • κάλυψη αναγκών προσωρινής στέγασης (κινητά καταλύματα),
  • μεταφορές έκτακτης ανάγκης,
  • κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησης

Το rescEU χρηματοδοτείται κατά 100% από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την αγορά, τη λειτουργία και τη συντήρηση.

Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2024