În această perioadă fără precedent, ingredientul care ne ține împreună pe noi, ca europeni, este solidaritatea europeană.
Uniunea Europeană promovează activ aceste acte de solidaritate între statele membre și la nivel global, coordonând mobilizarea echipelor de urgență și transportul de echipamente prin Mecanismul de protecție civilă al UE.
Pentru a asigura un răspuns mai bun la viitoarele provocări, din aprilie 2021, un nou pachet legislativ privind protecția civilă a UE va permite organizarea de operațiuni europene de solidaritate mai rapide și mai eficiente.
Noile reglementări vor oferi UE capacități suplimentare de a răspunde la noile riscuri din Europa și din lume.
Aflați mai multe despre modul în care UE și România acționează împreună pentru a răspunde la situații de urgență:
Din România în Italia - COVID-19
La începutul pandemiei COVID-19, Italia se număra printre națiunile europene puternic afectate, în unele regiuni spitalele fiind copleșite în procesul de îngrijire de numărul mare de pacienți cu COVID-19.
Pentru a susține nordul Italiei în lupta împotriva COVID-19, România a trimis o echipă medicală de 15 profesioniști și a furnizat 90,000 de măști din rezerva medicală a UE din România.
Acest lucru a fost posibil datorită Mecanismului de protecție civilă la nivelul UE.
Din România în Cehia - COVID-19
Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească rapid în Cehia în octombrie 2020.
Când numărul infecțiilor a crescut peste limita ce putea fi susținută, România a răspuns cererii de asistență și a trimis stocuri medicale vitale, inclusiv 30 de ventilatoare pentru terapie intensivă.
Acest lucru a fost posibil datorită Mecanismului de protecție civilă al UE.
Din România în Serbia - COVID-19
Pentru a sprijini Serbia să facă față pandemiei, Uniunea Europeană a trimis mii de măști de protecție din propria rezervă strategică de echipamente medicale rescEU. România a sprijinit achiziționarea și transportul materialelor în aceasta țară.
Stocul UE se afla în prezent in Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Olanda și permite UE să reacționeze mai repede la crizele de sănătate.
Acest lucru este posibil datorită Protecției civile a UE.
Din România în Slovacia - COVID-19
Pentru a sprijini angajații din domeniul sănătății din Slovacia, confruntați cu pandemia COVID-19, România a trimis în februarie 2021 o echipă medicală formată din 5 medici și 8 asistenți medicali specializați în terapie intensivă.
Aceștia au lucrat alături de personalul medical slovac pentru îngrijirea pacienților aflați în situații critice.
În martie 2021, au fost dislocate alte echipe medicale din Belgia și Danemarca si un expert de la Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE, pentru a asigura o bună mobilizare pe teren.
Acest lucru a fost posibil datorită Protecției civile a UE.
#EUActsTogether