Ugrás a fő tartalomra
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
rescEU
© Európai Unió, 2019
rescEU

Mi ez?

Az Európai Bizottság továbbfejlesztette az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, és létrehozta a rescEU-tartalékot, hogy további védelmet biztosítson az állampolgároknak és kezelje az új kockázatokat. 

A rescEU-t az európai kapacitások tartalékaként hozták létre, és teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza. A tartalék többek között a következőket foglalja magában: tűzoltó repülőgépekből és helikopterekből álló flotta, egy egészségügyi evakuáló repülőgép, valamint egészségügyi veszélyhelyzetekkor használható egészségügyi készletek és mobil kórházak.

A rescEU-tartalék emellett menedékhelyeket, szállítási és logisztikai eszközöket, valamint energiaellátó eszközöket is tartalmaz.

A tartalékokat emellett folyamatosan bővítik, hogy képes legyen a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) fenyegetésekre való reagálásra is. Ebbe beletartoznak a fertőtlenítési és észlelési eszközök, valamint a CBRN egészségügyi ellenintézkedési tartalékai is.

Miért fontos ez?

Az Európai Unió kulcsfontosságú szerepet játszik az Európán belüli és azon kívüli katasztrófákra való reagálás koordinálásában. Az elmúlt években Európa minden régióját sújtották katasztrófák, amelyek több száz emberéletet követeltek, valamint több milliárd eurónyi kárt okoztak az infrastruktúrában és a környezetben.

A járványok, a villámárvizek, a viharok, az erdőtüzek, a földrengések és az ember által előidézett katasztrófák folyamatos nyomást helyeznek az országok reagálási kapacitására. Emellett a biztonsági aggályok is összetettebbé váltak, a jövőben pedig várhatóan az éghajlatváltozás is súlyosbítani fogja a katasztrófák hatását.

2 people handing over a box from a plane
© Európai Unió, 2020

Az Európai kontinensen folyó konfliktusok, a szélsőséges időjárási körülmények és az új fenyegetések, mint például a Covid19-járvány túl nagy kihívást jelentenek a tagállamokra nézve, akik nem tudnak segíteni egymáson, főleg akkor, ha több országnak egyidejűleg ugyanazzal a válsághelyzettel kell szembenéznie.

Ilyen esetekben, amikor a tagállamoknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően reagálhassanak a válsághelyzetekre, az Európai Unió egy további védelmi réteget biztosít. A rescEU-tartalék révén az Európai Unió gyorsabb és átfogóbb válaszlépéseket képes végrehajtani.

Hogyan segítünk mi?

Vészhelyzet esetén bármely ország kérhet segítséget az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

Az aktiválást követően az Európai Unió segítséget küld az uniós tagállamokból és a 10 részt vevő államból a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ által.

A rescEU-tartalékot 2019-ben hozták létre egy kiegészítő védelmi rétegként, amely még hatékonyabb reagálást biztosít a katasztrófahelyzetekben.

Ukrajnai háború

Oroszország ukrajnai támadó háborúját, valamint az Ukrajnában és a régióban tartózkodó emberek ehhez kapcsolódó egészségügyi ellátásra irányuló igényeit követően az Európai Unió mozgósította az egészségügyi evakuációs szolgáltatásait, valamint a rescEU tartalékában lévő egészségügyi/CBRN, energiaellátási és menedékhelyi készleteit, amelyek különböző helyeken találhatók az Európai Unión belül.

A rescEU rövid bemutatása

Tények és adatok

A rescEU egy kiegészítő polgári védelmi réteg Európában, amely az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusába épül be.

A rescEU megerősíti Európa katasztrófafelkészültségét.

Az európai és az azon kívüli válságokra olyan kapacitások kiépítésével válaszol, mint:

  • vegetációtüzek leküzdésére szánt eszközök;
  • egészségügyi kapacitások;
  • vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) kapacitások;
  • egészségügyi és CBRN-berendezések stratégiai tartalékkészletei;
  • mobil menedékhelyek;
  • veszélyhelyzeti szállítás;
  • áramellátás.

A rescEU tartalékát teljes mértékben az Európai Unió finanszírozza, beleértve a beszerzésekkel, a működéssel és a karbantartással kapcsolatos költségeket is.

Utolsó frissítés: 2024.05.14