Direct la conținutul principal
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
rescEU
© Uniunea Europeană, 2019
rescEU

Ce este aceasta?

Comisia Europeană a modernizat mecanismul de protecție civilă al UE și a creat rescEU pentru a proteja mai bine cetățenii împotriva dezastrelor și a gestiona riscurile emergente. 

rescEU a fost înființată ca o rezervă de capacități europene, finanțată integral de UE. Aceasta include o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, un avion de evacuare medicală și o rezervă de produse medicale și spitale de campanie care permit răspunsul la urgențele sanitare.

Rezerva rescEU include și adăposturi, echipamente de transport și de logistică și mijloace de aprovizionare cu energie.

Sunt dezvoltate, de asemenea, rezerve pentru a răspunde riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Acestea cuprind mijloace de decontaminare și detectare, precum și rezerve de contramăsuri medicale specifice CBRN.

De ce este importantă?

UE joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsului la dezastre în interiorul și în afara Europei. În ultimii ani, dezastrele au afectat fiecare regiune din Europa, provocând sute de victime și daune de miliarde asupra infrastructurii și mediului.

Epidemiile, inundațiile, furtunile, incendiile forestiere, cutremurele și dezastrele cauzate de activitatea umană pun presiune în continuu pe capacitatea de răspuns a țărilor. În plus, preocupările de securitate au devenit mai complexe și se așteaptă ca schimbările climatice să agraveze impactul dezastrelor în viitor.

2 people handing over a box from a plane
© Uniunea Europeană, 2020

Conflictul de pe continentul european, condițiile meteorologice severe și amenințările emergente, cum ar fi COVID-19, au copleșit capacitatea de întrajutorare a statelor membre, în special atunci când mai multe țări se confruntă simultan cu același tip de criză.

În astfel de cazuri, când statele membre au nevoie de un imbold pentru a furniza un răspuns puternic la crize, UE oferă un nivel suplimentar de protecție. Prin rezerva rescEU, UE asigură un răspuns mai rapid și mai cuprinzător.

Cum ajutăm?

Atunci când survine o situație de urgență, orice țară poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Odată ce acest mecanism este activat, UE direcționează ajutorul din partea statelor membre ale UE și a celor 10 țări participante prin Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență.

Pentru a asigura un răspuns și mai eficace la dezastre, în 2019 a fost înființată rezerva rescEU, ca un nivel suplimentar de protecție.

Războiul din Ucraina

În urma invadării Ucrainei de către Rusia și pentru a răspunde nevoilor medicale ale ucrainenilor din țară și din întreaga regiune, UE a mobilizat servicii de evacuare medicală, precum și asistență din rezerva sa rescEU de echipamente medicale/CBRN, mijloace de aprovizionare cu energie și adăposturi păstrate în diverse locuri din întreaga UE.

rescEU pe scurt

Date și cifre

rescEU reprezintă un nivel suplimentar de protecție a cetățenilor din Europa, integrat în mecanismul de protecție civilă al UE.

rescEU consolidează pregătirea europeană în caz de dezastre.

Aceasta răspunde la crizele din Europa și nu numai, construind capacități precum:

  • mijloacele de luptă împotriva incendiilor de vegetație;
  • capacitățile medicale;
  • capacitățile de răspuns la incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN);
  • stocurile strategice de produse medicale și CBRN;
  • adăposturile mobile;
  • transportul de urgență;
  • aprovizionarea cu energie electrică.

Rezerva rescEU este finanțată integral de UE, inclusiv costurile de achiziție, funcționare și întreținere.

Ultima actualizare: 14/05/2024