Ce este aceasta?
Comisia Europeană a modernizat mecanismul de protecție civilă al UE și a creat rescEU pentru a proteja mai bine cetățenii împotriva dezastrelor și a gestiona riscurile emergente.
rescEU a fost înființată ca o rezervă de capacități europene, finanțată integral de UE. Aceasta include o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, un avion de evacuare medicală și o rezervă de produse medicale și spitale de campanie care permit răspunsul la urgențele sanitare.
Rezerva rescEU include și adăposturi, echipamente de transport și de logistică și mijloace de aprovizionare cu energie.
Sunt dezvoltate, de asemenea, rezerve pentru a răspunde riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Acestea cuprind mijloace de decontaminare și detectare, precum și rezerve de contramăsuri medicale specifice CBRN.
De ce este importantă?
UE joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsului la dezastre în interiorul și în afara Europei. În ultimii ani, dezastrele au afectat fiecare regiune din Europa, provocând sute de victime și daune de miliarde asupra infrastructurii și mediului.
Epidemiile, inundațiile, furtunile, incendiile forestiere, cutremurele și dezastrele cauzate de activitatea umană pun presiune în continuu pe capacitatea de răspuns a țărilor. În plus, preocupările de securitate au devenit mai complexe și se așteaptă ca schimbările climatice să agraveze impactul dezastrelor în viitor.
Conflictul de pe continentul european, condițiile meteorologice severe și amenințările emergente, cum ar fi COVID-19, au copleșit capacitatea de întrajutorare a statelor membre, în special atunci când mai multe țări se confruntă simultan cu același tip de criză.
În astfel de cazuri, când statele membre au nevoie de un imbold pentru a furniza un răspuns puternic la crize, UE oferă un nivel suplimentar de protecție. Prin rezerva rescEU, UE asigură un răspuns mai rapid și mai cuprinzător.
Cum ajutăm?
Atunci când survine o situație de urgență, orice țară poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.
Odată ce acest mecanism este activat, UE direcționează ajutorul din partea statelor membre ale UE și a celor 10 țări participante prin Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență.
Pentru a asigura un răspuns și mai eficace la dezastre, în 2019 a fost înființată rezerva rescEU, ca un nivel suplimentar de protecție.
Războiul din Ucraina
În urma invadării Ucrainei de către Rusia și pentru a răspunde nevoilor medicale ale ucrainenilor din țară și din întreaga regiune, UE a mobilizat servicii de evacuare medicală, precum și asistență din rezerva sa rescEU de echipamente medicale/CBRN, mijloace de aprovizionare cu energie și adăposturi păstrate în diverse locuri din întreaga UE.
Asistența rescEU include echipamente medicale cum ar fi (i) ventilatoare, (ii) pompe de perfuzie, (iii) monitoare pentru pacienți, (iv) măști și halate, (v) dispozitive cu ultrasunete, (vi) concentratoare de oxigen, (vii) antidoturi, (viii) tablete cu iodură de potasiu, (ix) echipamente de decontaminare, (x) măști de gaze, (xi) detectoare de substanțe chimice și altele.
Acestea cuprind, de asemenea, generatoare pentru a acoperi nevoile de bază ale ucrainenilor și mii de adăposturi pentru a găzdui oameni din diferite regiuni.
Aceasta este cea mai mare și mai complexă operațiune de protecție civilă a UE de la crearea mecanismului, în 2001. Asistența vine în completarea ajutorului oferit de țările europene și este coordonată în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.
Pentru a consolida răspunsul UE la incendiile de vegetație, Comisia finanțează o flotă rescEU de stingere a incendiilor, pregătită să intervină în orice moment. După mai multe sezoane ce au depășit recordurile în privința incendiilor de vegetație din Europa, rescEU este consolidată pentru a pune la dispoziție mai multe mijloace aeriene în fiecare an.
Comisia decide, împreună cu statele membre relevante, mobilizarea acestor resurse. Aceasta vine în completarea altor măsuri luate în baza mecanismului de protecție civilă al UE, cum ar fi utilizarea echipelor pre-poziționate în teren pentru intervenție, pentru a asigura un răspuns prompt în țările predispuse la incendii de vegetație.
În paralel, Comisia finanțează, de asemenea, dezvoltarea unei flote rescEU permanente și mai ambițioase, alcătuită din avioane-amfibie de dimensiuni medii și elicoptere.
În martie 2022, a devenit operațională o capacitate rescEU de evacuare medicală („MedEvac”) pentru pacienții cu boli foarte infecțioase, care a fost utilizată și în contextul războiului din Ucraina.
Mai recent, UE a acordat finanțare unui consorțiu format din 7 state membre și 1 țară participantă la mecanismul de protecție civilă al UE pentru dezvoltarea unei echipe medicale de urgență rescEU.
Această echipă, în curs de dezvoltare, își propune să devină cel mai mare spital de campanie din lume, furnizând un răspuns medical modular și de înaltă specializare în caz de dezastre.
Comisia dezvoltă capacități strategice pentru a răspunde în cazul unor dezastre chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Oamenii pot fi expuși la agenți CBRN din cauza dezastrelor accidentale sau a atacurilor intenționate.
În prezent, sunt în faza de dezvoltare capacitățile de decontaminare rescEU, precum și cele de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare. Capacitățile de decontaminare vor impulsiona capacitatea UE de a decontamina infrastructuri, vehicule, clădiri, echipamente critice și persoanele afectate. Celelalte capacități vor fi utilizate pentru a desfășura activități de căutare și a răspunde unor evenimente de securitate.
Ambele tipuri de capacități vor putea fi mobilizate preventiv înaintea unor evenimente de mare vizibilitate sau a unor evenimente publice majore.
Odată disponibile, resursele rescEU de detectare, prelevare de probe, identificare și monitorizare vor reprezenta o funcționalitate suplimentară esențială pentru o mai bună pregătire a UE.
UE a înființat stocuri strategice pentru a răspunde mai rapid nevoilor cauzate de crizele sanitare și urgențele CBRN, cum ar fi pandemia de COVID-19 sau dezastrele la scară largă cauzate de activitatea umană. Rezerva permite livrarea rapidă de articole, inclusiv diferite tipuri de contramăsuri medicale, echipamente medicale, echipamente de răspuns la incidente CBRN și echipamente individuale de protecție.
În prezent, parțial în cooperare cu Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), sunt constituite 22 de rezerve rescEU de către 16 state membre din întreaga Europă. Dintre aceste rezerve, 12 sunt deja operaționale.
Accesul la adăposturi de urgență ajută oamenii să aibă un loc sigur unde să trăiască după un dezastru sau o urgență.
rescEU a creat rezerve de adăposturi de urgență de înaltă calitate, cum ar fi structuri prefabricate ușoare, containere modulare demontabile și corturi de urgență.
Unitățile de locuit sunt completate cu alte dotări, cum ar fi dușuri și toalete, bucătării industriale sau de uz propriu, spălătorii și spații comune, acordând o atenție specială creării de spații sigure pentru copii și persoanele cele mai vulnerabile.
Rezerva de adăposturi va fi găzduită de 6 state membre și țări participante și va fi depozitată strategic pe întregul continent, pentru a putea fi mobilizată în diferite contexte și scenarii.
De asemenea, în 2022, a fost dezvoltată rapid o capacitate de adăposturi de urgență pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. În 2023, aceasta a fost mobilizată în Turcia pentru a găzdui persoanele care și-a pierdut locuințele în urma cutremurelor. Această rezervă este alcătuită din structuri prefrabricate ușoare, corturi, paturi și alte echipamente pentru adăposturi mobilizate pentru a ajuta populația afectată.
Nevoia de a consolida resursele de transport și logistică în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE a devenit evidentă în numeroasele operațiuni recente de protecție civilă ale UE.
De exemplu, pandemia de COVID-19 a adus provocări legate de transportul de materiale medicale, vaccinuri, personal și pacienți, inclusiv în contexte cu riscuri mari de securitate.
Această rezervă, încă în faza de dezvoltare, va cuprinde 2 avioane capabile să transporte oameni, de exemplu, în timpul evacuărilor și repatrierilor consulare, precum și ajutoare umanitare ori de câte ori este nevoie.
De asemenea, un echipament dedicat va fi axat pe evacuarea pacienților.
Fie că este vorba de alimentarea cu electricitate a adăposturilor sau a infrastructurilor critice după un dezastru natural sau un conflict, energia este o nevoie de bază, indiferent de situație.
Pentru a asigura că mecanismul de protecție civilă al UE este bine înzestrat pentru nevoile viitoare, UE a creat o rezervă de mijloace de aprovizionare cu energie de urgență în cadrul rescEU. Principala sa sarcină este să furnizeze energie de rezervă de urgență în scenarii de urgență diferite.
Rezerva de energie rescEU este alcătuită din mii de generatoare de diferite dimensiuni. Acestea variază de la generatoare mai mici, capabile să alimenteze gospodării individuale, până la modele mai mari, potrivite pentru a menține în funcțiune clădiri publice și servicii comunitare vitale, cum ar fi spitalele și punctele de încălzire centralizată.
În contextului războiului Rusiei împotriva Ucrainei, rescEU a mobilizat mii de generatoare în Ucraina, de exemplu, pentru a ajuta spitalele să asigure serviciile de bază.
Date și cifre
rescEU reprezintă un nivel suplimentar de protecție a cetățenilor din Europa, integrat în mecanismul de protecție civilă al UE.
rescEU consolidează pregătirea europeană în caz de dezastre.
Aceasta răspunde la crizele din Europa și nu numai, construind capacități precum:
- mijloacele de luptă împotriva incendiilor de vegetație;
- capacitățile medicale;
- capacitățile de răspuns la incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN);
- stocurile strategice de produse medicale și CBRN;
- adăposturile mobile;
- transportul de urgență;
- aprovizionarea cu energie electrică.
Rezerva rescEU este finanțată integral de UE, inclusiv costurile de achiziție, funcționare și întreținere.
Ultima actualizare: 14/05/2024
Informații conexe
- Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC)
- Mecanismul UE de protecție civilă
- Incendii forestiere
- Rețeaua Uniunii de cunoaștere în domeniul protecției civile
- Decizia Parlamentului European și a Consiliului de modificare a unui mecanism de protecție civilă al Uniunii (13 martie 2019)