Direct la conținutul principal
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Fire fighters putting out a fire in a field.
© Uniunea Europeană, 2023
Incendiile de vegetație

Ce sunt acestea?

Incendiile de vegetație sunt focuri necontrolate care apar în natură și sunt adesea agravate de condițiile climatice. În special perioadele lungi de secetă cresc riscul de izbucnire a incendiilor de vegetație, dar și alți factori au un impact uriaș, cum ar fi ploaia și vântul, vegetația, dispunerea terenului și practicile de gestionare a pădurilor.

2022 a fost un an al recordurilor, cu unul dintre cele mai grave sezoane de incendii de vegetație înregistrate în UE. Incendiile de vegetație au afectat grav și nord-vestul Americii, Siberia, sudul Asiei, precum și multe alte regiuni din lume. Mulți oameni și-au pierdut viața, s-au distrus mijloace de subzistență și multe hectare de terenuri au ars.

Pentru 2023, UE și-a consolidat flota de combatere a incendiilor din cadrul rescEU (avioane și elicoptere de stingere a incendiilor) și a pregătit pentru intervenții sute de pompieri pentru asistență imediată. Până acum, în acest an, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de 7 ori ca răspuns la incendiile de vegetație din zona mediteraneeană, din Chile și din Canada.

De ce sunt importante?

Se așteaptă ca riscul de incendii să crească și mai mult din cauza schimbărilor climatice. Sezonul incendiilor va fi caracterizat din ce în ce mai mult de incendii masive care duc la pierderea de vieți și la arderea unor suprafețe a căror recuperare completă este mai îndelungată. Între 2007 și 2021, peste 17 % din totalul solicitărilor de asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE au fost ca răspuns la incendiile de vegetație.

Recent, incendiile de vegetație au devenit o preocupare paneuropeană. Deși Franța, Portugalia și Spania au fost afectate în mod deosebit vara trecută, au avut loc incendii majore și în Cehia, Germania, Grecia și Slovenia, ca să numim doar câteva țări.

În total, 20 de state membre ale UE au înregistrat suprafețe arse peste medie în 2022. Riscul de incendii de vegetație s-a extins și în zonele care nu erau expuse anterior, mult dincolo de regiunea mediteraneeană. Acestea provoacă pierderi societale, de mediu, climatice și economice uriașe în întreaga Europă.

În 2022, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) a direcționat asistență către Albania, Cehia, Franța, Germania, Portugalia și Slovenia, mobilizând 33 de avioane și 8 elicoptere și peste 1 500 de pompieri la sol.

Mai mult, Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență (CEMS) produce regulat hărți din satelit, la cerere, pentru a ajuta autoritățile naționale să răspundă la incendiile de vegetație. În același an, Copernicus a produs 328 de hărți ale zonelor afectate de incendii de vegetație în întreaga lume.

Până în august, atât numărul de incendii, cât și suprafața arsă din UE în 2023 depășeau deja media anilor precedenți.

Cum ajutăm?

Mecanismul de protecție civilă al UE coordonează asistența paneuropeană și se asigură că toate statele membre ale UE și țările participante la mecanism primesc informații prompte în perioadele de criză și de urgență. În momentul activării sale de către orice țară din lume, mecanismul asigură mobilizarea rapidă a resurselor și a personalului, în funcție de nevoile fiecărei situații de urgență.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) creat de Comisia Europeană este baza operațională centrală a mecanismului. Centrul monitorizează riscurile de incendii de vegetație și urgențele din întreaga Europă, cu sprijinul serviciilor naționale și europene de monitorizare, cum ar fi Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

2 response officers in dissussion while standing at a map on a table.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC)
© Uniunea Europeană, 2022 (fotograf: Pierre-Yves Jortay)

În fiecare an, la începutul sezonului incendiilor de vegetație, Centrul colaborează cu autoritățile naționale din statele membre ale UE și din țările participante. Obiectivul este schimbul de informații în legătură cu situația activităților de prevenire, pregătire și răspuns și menținerea unei legături strânse cu autoritățile naționale pe toată durata sezonului incendiilor de vegetație.

Atunci când resursele naționale de răspuns sunt copleșite de intensitatea incendiilor, țările pot activa Mecanismul de protecție civilă al UE. Acestea pot solicita un răspuns internațional coordonat, rapid și eficace.

Atunci când izbucnesc incendii de asemenea proporții, statele membre și țările participante în cadrul mecanismului dau dovadă în mod regulat de solidaritate, trimițând asistență sub formă de avioane, elicoptere și echipamente de stingere a incendiilor, precum și echipe de pompieri.

În plus, mecanismul poate cofinanța transportul de ajutoare în zonele afectate, precum și costurile operaționale.

Pregătirea pentru sezonul incendiilor de vegetație din 2023

Din 2019, mecanismul de protecție civilă al UE a fost consolidat cu flota rescEU, o rezervă europeană care include avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, finanțată integral de UE. UE cofinanțează, de asemenea, disponibilitatea în așteptare a unor capacități aeriene suplimentare de stingere a incendiilor, pentru a remedia eventualele neajunsuri în răspunsul la incendii.

Pe lângă răspuns, UE susține și completează eforturile de prevenire și pregătire ale acestor state, concentrându-se asupra domeniilor în care o abordare europeană comună este mai eficace decât acțiunile naționale separate. Acestea includ evaluări ale riscurilor pentru identificarea riscurilor de dezastre în întreaga UE, încurajarea cercetării pentru promovarea rezilienței la dezastre și consolidarea instrumentelor de alertă timpurie.

Prevenirea, pregătirea și răspunsul merg mână în mână pentru salvarea de vieți omenești și limitarea răspândirii incendiilor. Experții cu experiență în stingerea incendiilor de vegetație, pompierii, tehnologia și alte resurse disponibile în apropiere de locul acțiunii contează foarte mult.

În timp ce autoritățile naționale și regionale din aceste state gestionează activitățile de prevenire, pregătire și răspuns la incendiile de vegetație, UE poate cofinanța și coordona sprijinul suplimentar, atunci când este necesar.

Operațiuni în 2023

Până la 22 august, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de 7 ori pentru incendiile de vegetație:

Ca răspuns, UE a mobilizat 20 de avioane de stingere a incendiilor și peste 660 de pompieri pentru a lupta cu incendiile din țările afectate. Suntem pregătiți să furnizăm asistență suplimentară, dacă se solicită.

Firefighters putting down a fire in a field.
Pompieri din Franța udă mușchiul moale și adânc care arde mocnit în pădurea boreală bătrână, în timp ce se luptă cu incendiile de vegetație din regiunea Quebec, în Canada.
© Uniunea Europeană, 2023 (fotograf: P. McCabe)

Operațiuni în 2022

  1. Între 17 iulie și 26 iulie 2022
    Slovenia a activat mecanismul de protecție civilă al UE.

    ERCC a mobilizat un avion Canadair al rescEU din Croația și 5 elicoptere au fost trimise din Austria, Croația, Serbia și Slovacia.

    România a trimis alte 3 avioane de stingere a incendiilor și 1 echipă de pompieri a fost trimisă din Croația.

  2. Între 26 iulie și 15 august 2022
    Cehia a activat Mecanismul de protecție civilă al UE.

    Răspunsul UE a inclus 2 avioane Canadair ale rescEU din Italia, 2 avioane Fire Boss ale rescEU din Suedia, 2 elicoptere din Slovacia și 1 elicopter din Polonia.

    Slovacia a oferit și o echipă de asistență cu o cisternă de apă pentru reaprovizionarea elicopterelor.

  3. Între 9 august și 26 august 2022
    Franța a activat Mecanismul de protecție civilă al UE.

    ERCC a mobilizat avioane rescEU de stingere a incendiilor găzduite de Grecia, Italia și Suedia.

    Franța a primit, de asemenea, echipe de pompieri din Austria, Germania, Polonia și România.

  4. 19 august 2022
    Portugalia a trimis o solicitare de asistență pentru pregătirea de intervenție a avioanelor.

    Grecia a pregătit pentru intervenție 2 avioane Canadair din Rezerva de protecție civilă a UE între 21 și 28 august, din cauza riscului ridicat de incendii.

    Avioanele s-au întors în Grecia la 29 august.

  5. 4 septembrie 2022
    Germania a activat mecanismul de protecție civilă al UE.

    Răspunsul UE a inclus 2 avioane Canadair ale rescEU din Italia, care au intervenit între 5 și 8 septembrie.

Peste 200 de pompieri din Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Norvegia și România au fost poziționați în Grecia pentru a permite sprijinirea imediată a personalului elen de primă intervenție în cazul unor incendii de vegetație majore.

Împreună cu Serviciul de Pompieri din Grecia, au efectuat cursuri de instruire, exerciții și activități de împărtășire a cunoștințelor. De asemenea, au participat la mai multe intervenții de stingere a incendiilor. Din fericire, pe durata sezonului, nu au izbucnit incendii majore.

Ultima actualizare: 22.8.2023

Date și cifre

Incendiile de vegetație afectează toate teritoriile Uniunii Europene, de la nord la sud și de la est la vest.

Activitățile de prevenire a incendiilor, de pregătire și de răspuns la acestea sunt strâns interconectate.

La cerere, mecanismul de protecție civilă al UE ajută la coordonarea sprijinului rapid în caz de incendii de vegetație.

Flota de stingere a incendiilor rescEU îmbunătățește capacitatea UE de a se pregăti și de a răspunde la incendiile de vegetație.

Descărcări

30 MAI 2023
EU preparing for the 2023 wildfire season