Glavni sadržaj
European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations
Fire fighters putting out a fire in a field.
© Europska unija, 2023
Šumski požari

O čemu se radi?

Šumski požari su nekontrolirani požari koji se javljaju u prirodi i često su pogoršani klimatskim uvjetima. Duga sušna razdoblja posebno povećavaju rizik od izbijanja šumskih požara, ali veliki utjecaj imaju i drugi čimbenici, kao što su kiša i vjetar, vegetacija, raspored terena i način gospodarenja šumama.

Godina 2023. bila je rekordna s najvećim požarom u Europi ikada i jednom od najgorih sezona šumskih požara zabilježenih u EU-u. Šumski požari također su ozbiljno pogodili Sjevernu Ameriku, no i mnoge zemlje Južne Amerike. Životi su izgubljeni, sredstva za život uništena, a mnogi hektari zemlje spaljeni diljem svijeta.

Prošle je godine EU pojačala svoju rescEU protupožarnu flotu (vatrogasni zrakoplovi i helikopteri) kao i unaprijed raspoređene stotine vatrogasaca za neposrednu pomoć u zemljama podložnim šumskim požarima. Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu aktiviran je 10 puta radi odgovora na šumske požare u Sredozemlju, Čileu, Boliviji i Kanadi. Tijekom 2024. godine zadržat će se ista razina odgovora.

Zašto je to važno?

Očekuje se da će se rizik od požara dodatno povećati zbog klimatskih promjena. Sezonu će sve više karakterizirati masivni požari koji će koštati života i zapaljena područja kojima treba više vremena da se potpuno oporave. Između 2007. i 2023. više od 16 % svih zahtjeva za pomoć putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu bilo je radi odgovora na šumske požare.

Šumski požari nedavno su postali paneuropski problem. Tijekom 2022., uz posebno pogođene Francusku, Španjolsku i Portugal, veliki su požari pogodili i u Češku, Njemačku, Grčku i Sloveniju, da spomenemo samo neke.

Ukupno je 20 država članica EU-a zabilježilo više opožarenih površina od prosjeka u 2022.

Rizik od šumskog požara proširio se na područja koja prije nisu bila izložena, daleko izvan mediteranske regije. To uzrokuje ogromne društvene, ekološke, klimatske i ekonomske gubitke diljem Europe.

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) je tijekom 2023. godine pružio pomoć Albaniji, Boliviji, Kanadi, Čileu, Cipru te Grčkoj i Tunisu.

Nadalje, usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus (EMS) redovito izrađuje satelitske karte na zahtjev kako bi pomogla nacionalnim vlastima u odgovoru na šumske požare. Iste je godine program Copernicus aktiviran 25 puta zbog šumskih požara diljem svijeta.

Tijekom 2023. godine iznad prosjeka su bili kako broj požara tako i godišnja opožarena površina EU-a.

Kako pomažemo?

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu koordinira paneuropsku pomoć i osigurava da sve države članice EU-a i države sudionice Mehanizma dobiju pravovremene informacije u vrijeme kriza i izvanrednih situacija. Nakon što ga aktivira bilo koja država u svijetu, Mehanizam osigurava brzo raspoređivanje resursa i osoblja koji su prilagođeni potrebama svake hitne situacije.

U operativnom središtu Mehanizma nalazi se Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) Europske komisije. Centar prati rizike od šumskih požara i hitne situacije diljem Europe, uz podršku nacionalnih i europskih nadzornih službi kao što je Europski informacijski sustav za šumske požare (EFFIS).

2 response officers in dissussion while standing at a map on a table.
Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC)
© Europska unija, 2022 (fotograf: Pierre-Yves Jortay)

Svake godine na početku sezone šumskih požara Centar surađuje s nacionalnim tijelima iz država članica EU-a i država sudionica. Cilj je razmjena informacija o statusu aktivnosti prevencije, pripravnosti i odgovora te održava bliski kontakt s nacionalnim tijelima tijekom sezone šumskih požara.

U hitnim slučajevima svaka zemlja može zatražiti pomoć putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Mogu zatražiti koordiniran, brz i učinkovit međunarodni odgovor.

Kada se pojave požari takvih razmjera, države članice i države sudionice u Mehanizmu redovito pokazuju solidarnost šaljući pomoć u obliku protupožarnih zrakoplova, helikoptera, protupožarne opreme i timova.

Dodatno, Mehanizam može sufinancirati prijevoz pomoći u pogođeno područje kao i operativne troškove.

Pripreme za sezonu šumskih požara 2024.

Od 2019. Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu ojačan je flotom rescEU, europskom rezervom koja uključuje protupožarne zrakoplove i helikoptere, a 100 % ga financira EU. EU također sufinancira rezervnu raspoloživost dodatnih kapaciteta za gašenje požara iz zraka kako bi se riješili potencijalni nedostaci u odgovoru na požare.

Nadalje, Europska udružena sredstva za civilnu zaštitu broje 4 protupožarna zrakoplova, 13 zemaljskih protupožarnih timova i 1 tima stručnjaka.

Uz odgovor, EU podupire i nadopunjuje napore tih država u prevenciji i pripravnosti fokusirajući se na područja u kojima je zajednički europski pristup učinkovitiji od zasebnih nacionalnih aktivnosti. To uključuje procjene rizika za prepoznavanje rizika od katastrofa diljem EU-a, poticanje istraživanja za promicanje otpornosti na katastrofe i jačanje alata za rano upozoravanje.

Prevencija, pripravnost i odgovor djeluju ruku pod ruku kako bi spasili ljudske živote i ograničili daljnje širenje požara. Imati iskusne stručnjake za šumske požare, dobro obučene vatrogasce, tehnologiju i druga sredstva dostupna u blizini mjesta akcije čini razliku.

Dok nacionalne i regionalne vlasti tih država upravljaju aktivnostima prevencije šumskih požara, pripravnosti i odgovora, EU može sufinancirati i koordinirati daljnju potporu kada je to potrebno.

Operacije tijekom 2023.

Od 2023. Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu aktiviran je 10 puta radi šumskih požara:

Firefighters putting down a fire in a field.
Vatrogasci iz Francuske natapaju tinjajuću duboku, mekanu, mahovinu koja prekriva tlo stare borealne šume dok se bore sa šumskim požarima u regiji Quebec, Kanada.
© Europska unija, 2023 (fotograf: P. McCabe)

Šumski požari u Čileu

Počevši od 2. veljače, mnogi šumski požari izazvali su razaranje 100 kilometara istočno od Santiaga u Čileu. Zemlja je zatražila pomoć u gašenju požara. 

Španjolska je poslala tim za procjenu šumskih požara (FAST) kao dio Europskih udruženih sredstava za civilnu zaštitu, dok je Italija u Čile poslala tim za tehničku pomoć i podršku. Portugal i Francuska poslali su vatrogasce da pomognu u naporima gašenja požara.

Šumski požari u Kanadi

U svibnju su mnogi šumski požari opustošili Kanadu, zbog čega je ta zemlja zatražila pomoć u borbi suzbijanja šumskih požara. 

Francuska je 8. lipnja 2023. poslala 109 vatrogasaca kao odgovor na zahtjev. Uz pomoć tima ugašena su 2 velika požara površine 2873 ha i 26.749 ha.

Portugal je 14. lipnja poslao 30 vatrogasaca u Kanadu u sklopu Europskih udruženih sredstava za civilnu zaštitu, kao i 110 pripadnika hitnih intervencijskih postrojbi. Osim spašavanja zajednice, vatrogasci su pomogli u obuzdavanju i gašenju 2 velika požara ukupne površine 481.096 ha i 7918 ha.

Ukupno je 349 pripadnika hitnih intervencijskih postrojbi iz Francuske, Španjolske i Portugala poslano da pomognu u borbi protiv šumskih požara u Kanadi. 

Dana 28. i 29. lipnja sva 3 tima napustila su Kanadu i vratila se u svoje baze.

Šumski požari u Tunisu i Italiji u srpnju

Krajem srpnja izbili su šumski požari u sjeverozapadnom Tunisu. Zemlja je aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu te su im iz pričuve rescEU, čiji je domaćin Španjolska, poslana 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Kada su u isto vrijeme 25. srpnja šumski požari izbili u Italiji, talijanske su vlasti zatražile pomoć od EU-a. Međutim, Italija je zatvorila zahtjev nakon nekoliko sati.

Šumski požari u Grčkoj i na Cipru 

Nakon teških šumskih požara koji su izbili na Cipru početkom kolovoza 2023., Grčka je ovoj zemlji pružila potporu u gašenju požara iz zraka. 

Kasnije tijekom istog mjeseca, sama Grčka suočila se sa značajnim požarima i aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Grčka je 20. kolovoza 2023. podnijela zahtjev za pomoć u gašenju požara kako sa zemlje tako i iz zraka.

Nekoliko kapaciteta iz Europskih udruženih sredstava za civilnu zaštitu poslano je u Grčku kao odgovor na zahtjev. Dok su Poljska i Bugarska poslale 2 vatrogasna tima s vozilima, Španjolska je poslala tim za procjenu šumskih požara, a Francuska je prebacila svoje kapacitete za gašenje požara iz zraka u Grčku. U znak odgovora, otprilike je 660 pripadnika hitnih intervencijskih postrojbi s 55 vozila i 12 protupožarnih zrakoplova i 1 helikopterom iz EU-a pružilo pomoć Grčkoj u gašenju požara u pogođenim područjima. 

Šumski požari u Albaniji

Albanija je 1. listopada aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a već sljedeći dan poslana su 2 protupožarna zrakoplova Canadair iz Grčke koji su dio ECPP-a.

Šumski požari u Boliviji

Vatrogasci iz Francuske, zajedno s jedinicom bespilotnih letjelica, poslani su u Boliviju 24. studenoga 2023, nakon zahtjeva za pomoć od bolivijskih vlasti. 

Zadnje ažuriranje: 14.5.2024

Činjenice i brojke

Šumski požari pogađaju sva područja Europske unije, od sjevera do juga, od istoka do zapada

Aktivnosti prevencije šumskih požara, pripravnosti i odgovora na njih blisko su isprepletene

Na zahtjev, Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu pomaže u koordinaciji brze podrške za šumske požare

Protupožarna flota rescEU jača sposobnost EU-a da se pripremi i odgovori na šumske požare

Za preuzimanje

14. SVIBNJA 2024.
EU se sprema za sezonu šumskih požara 2024